5 desembre de 2025 a les 15:54
Avui divendres, Caldes es vesteix definitivament de Nadal amb l’obertura del 39è Mercat de Nadal, que durant quatre dies omplirà el centre històric de llums, artesania i tradició.
El mercat obrirà aquest vespre, de sis a vuit, amb les característiques casetes de fusta plenes de productes nadalencs, alimentació artesanal i brocanteria. També hi haurà cuina sobre rodes i espais pensats per als més petits.
A aquesta hora, a la Plaça de la Font del Lleó, està previst que es faci la inauguració oficial. Un acte que compta amb una convidada especial: Teresa Sagrera Bassa, autora del llibre El cor del balneari i guanyadora del premi Néstor Lujan de novel·la històrica. La presentació anirà acompanyada de nadales interpretades per la coral El Calderí.
Posteriorment es farà l’encesa oficial del foc que, fins dilluns, farà bullir l’olla de forma ininterrompuda. Un cop encesa la foguera, s’oferirà un tast gratuït del tradicional caldo de Nadal, elaborat amb aigua termal i cuit a l’olla gegant.
La regidora de turisme, Carme Germà, es mostra especialment contenta davant les perspectives d’aquesta nova edició del Mercat de nadal. Són declaracions a Ràdio Caldes.
La protagonista del Mercat de Nadal és l’olla més gran de Catalunya, que té un diàmetre d’1,5 metres i compta amb una capacitat per 1.600 litres.
Durant aquests 4 dies es cuinaran més de 10.000 litres de caldo amb aigua termal calderina, que es farà bullir amb foc de llenya i productes de proximitat. Es calcula que es repartiran unes 30.000 racions del tradicional brou termal calderí, així com unes 2.000 racions de llenties i unes 4.000 racions de carn d’olla.
Per elaborar el característic caldo nadalenc de Caldes, es faran servir, a més dels 10.000 litres d’aigua termal: 100 naps, 200 xirivies, 175 porros, 15 apis, 6 caixes de carabasses, 27 kg pastanagues, 20 kg de patates, 60 cols, 80 kg de llenties pardines, 100 kg de cigrons, 120 kg de falda de vedella, 35 kg de costella de vedella, 65 kg de mandonguilles amb farina sense gluten, ossos de vedella, ossos pernil, 65 kg de papades de porc, 65 kg de caretes de porc, 100 kg peus de porc.
Més enllà del caldo termal, el Mercat de Nadal compta fins dilluns amb un ampli programa d’activitats: tallers creatius, espectacles de titelles, animació infantil i els tradicionals tastos de caldo, carn d’olla i llenties pardines, que es repetiran en diversos horaris. I diumenge, a dos quarts de dotze, tindrà lloc un dels moments més esperats: la Ballada de sardanes de Nadal, amb la Cobla Mediterrània a la Plaça de l’Àngel.
El mercat estarà obert cada dia de deu del matí a vuit del vespre, oferint un espai ideal per gaudir del Nadal en família i descobrir les propostes locals d’artesania i gastronomia.